SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Räkna med fortsatt höga elpriser under våren

Elpriset i Sverige ser ut att fortsatt vara högt.
Oroliga tider på kontinenten trycker upp elpriserna trots att att både vatten- och vindkraft producerar el på normala nivåer och kärnkraftverken går på fullt.

Under höst och vinter låg elpriserna på nya rekordnivåer men med normala nivåer av kraftproduktion har elpriserna stabiliserats något under de senaste månaderna.

Elpriserna i framför allt energiområdet SE1, södra Sverige, är dock fortsatt höga till stor del på grund av kriget i Ukraina som drivit upp bränsle- och energipriserna. Enligt Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning, hänger det nordiska elsystemet ihop med kontinenten så volatila elpriser är något vi kommer se mer av.

Nivåer i vattenmagasin låg i mars månad på bra nivåer men i grannländerna ser den hydrologiska balansen som beskriver läget för lagrad energi i form av snö, vattenmagasin och grundvatten något försämrad ut.

Dessutom påverkar låga gaslager i Europa elpriserna negativt, där framför allt Tyskland sticker ut med höga elpriser. Sammantaget får det en effekt även på den svenska marknaden där elpriser ser ut att fortsatt vara höga för industri och privatpersoner.

Inför vintern när elpriserna ökar ytterligare kan det därför vara bra att fundera på om det bör göras större energiinvesteringar för att få ner elkostnaderna på längre sikt. Att se över och jämföra elavtal är också ett bra sätt att minska kostnaderna när elpriserna sticker iväg.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-05-07
Billån eller privatlån, vilket är bäst?Bästa lånet till företagBästa och billigaste bilförsäkringen
2024-05-06
Swecon erbjuder tilt­spinner för minigrävareInspodagen 2024 i TanåsABB utvidgar portföljenSvensk vindkraftexpertis eftertraktad i TysklandBOLIST Byggfest
2024-05-03
Högsta EMC klassifice­ringen för militärt brukSätt kryss i kalendern för 14-17 majWho we are, We are Jens S!Elektrifierade bygg­arbetsplatser är möjligaHar du din biljett till Elmia Automation ännu?
2024-05-02
Ny styrelseordförande i NORDIC A/SNy tillverkare - Conta-clip!KEWAB Rental byter namn till Swecon RentalArbetsplattformar för industriella behovNu är vårt senaste industrimagasin här!
2024-05-01
En långvarig följeslagare i krävande arbetsmiljöer